onsdag 27. mars 2013

Hveteintoleranse


Selv om mange reagerer på hvete eller gluten, trenger de ikke ha cøliaki. Forskere har funnet to undergrupper som reagerer på hvete. 
Forekomst av cøliaki anses å være på 1/100, men flere enn dette angir at de er overfølsomme for hvete. Symptomene er like de som finnes ved cøliaki, men gir ikke utslag på tester for cøliaki. Det mangler tester for denne tilstanden. 
Oftest får pasientene beskjed om at de har irritabel tarm. i studen var det med 920 mennesker som hadde denne tilstanden, irritabel tarm.
I studien som ble gjort viste det seg at 1/3 av deltakerne ikke hadde irritabel tarm, men var overfølsomme for hvete.
Studien ble gjort ved placebotesting der de ble servert mat de ikke visste inneholdt hvete eller ikke i en periode fra 2001-2011. En tidkrevende, men god metode for å finne ut dette.
Blant gruppen var noen intolerante mot hvete, mens noen var intolerante både mot hvete og gluten. 

Pasienter med kun overfølsomhet for hvete ble karakterisert av kliniske kjennetegn som er veldig like de man finner hos pasienter med cøliaki. 
Pasienter som var overfølsomme overfor flere typer mat, hadde kliniske kjennetegn som var mer like de vi finner hos pasienter med allergi.

Kilde: www.nhi.no 

Hveteintoleranse:
- Kroppen har problemer med å fordøye hvete.
- symptomer som oppblåsthet, hodepine og leddsmerter.
 - hveteintoleranse er en kjemisk reaksjon, mens hveteallergi er en autoimmun reaksjon(en allergisk reaksjon).
- kan fortsatt spise rug, bygg og spelt.
- skyldes trolig mangel på enzymer som er nødvendig for å fordøye hvete.

Kilde: www.brodogkorn.no



De som har hveteintoleranse er allergiske mot proteinene i hvete. I mange av de glutenfrie ferdigproduktene er det hvetestivelse, som de med cøliaki tåler. De med hveteintoleranse tåler ikke hvetestivelse. Dette er da den store forskjellen på cøliaki og hveteintoleranse som vi tror minstemann har. 



Fant også dette fra www.naaf.no

Hva kan en hveteallergiker spise?

Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete.
Korntyper som mais, ris, bokhvete og hirse er gode erstatningsprodukter. Mange tåler også havre.  Hvetefritt og glutenfritt kosthold vil i praksis være nokså likt. 
Glutenfrie produkter, som melblandinger, pasta, kjeks, knekkebrød og frokostblandinger kan brukes. Noen av disse inneholder hvetestivelse, men her er mengden av hveteprotein så liten at de fleste hveteallergikere tåler det.
Velassorterte dagligvarebutikker har glutenfrie produkter, og det samme gjelder for en del helsekostforretninger. Mange hveteallergikere baker brød selv, men det er også enkelte bakere som selger egnede glutenfrie varer. De lokale cøliakiforeningene har oversikt over aktuelle bakere.
Siden hvete brukes i mange sammensatte matvarer, er det viktig å lese ingredienslistene nøye!

E420 er en naturlig sukkeralkohol produsert av glukose (dextrose), basert på mais eller hvete. 
Det står mye nyttig under matallergi på www.naaf.no sine sider om noen vil lese mer. 

tirsdag 26. mars 2013

Baconsurret kylling med tilbehør



Igår hadde jeg og min kjære en deilig kveldsmat. Jeg lagde ikke så mye, men det holdt akkurat til å bli passe mett.





2 porsjoner:

Baconsurret kyllingfilet med pesto
1 kyllingfilet
6 strimler bacon
rød pesto
kremost naturell





Del kyllingfiletene i 2 på langs, slik at det blir 2 flate kyllingfileter. Legg de i en brødpose og bank de enda flatere. Legg 3 baconstrimler på benken, legg en kyllingfilet oppå og smør med rød pesto og kremost (Kan også bruke fetaost eller andre oster hvis man tør å eksperimentere litt med smaker.)
Så ruller det hele sammen til en pølse og stakk grillpinner i for å holde på plass. Stekes i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter (se når baconet begynner å få litt mørkere farge)







Bacon og champignonstuing
5-6 strimler bacon som skjæres i biter
3 champignoner
1  løk (gul)
1 fedd hvitløk
Basilikum, salt og pepper
en desj stekesmør
en desj fløte (her har jeg bare i til passe tykkelse)

Fres bacon i stekepannen med smøret. Skjær opp løken i strimler eller biter alt etter hvordan du liker den og stek til den blir gylden. Ha i oppskjært champignon, hakket hvitløk og basilikum. ha i en desj med fløte..denne tykner fort, så du ser hvor mye som trengs. Jeg liker ikke så mye fløte i, så det ble ikke mer enn en desj og tilslutt smaker du til med salt og grovmalt pepper.






Gratinert brokkoli:
brokkoli oppskjært
2 fedd hvitløk
lag hvitsaus (smelt smør i panna, lag en jevning med speltmel, og ja i melk litt etter litt til passe tykkelse og smak til med aromat og pepper).
Hvitost

Skjær opp brokkolien, og legg disse i en ildfast form. Hakk hvitløken i små biter og strø over. Hvitsausen helles over der igjen og ost på toppen. has i ovnen sammen med kyllingen i ca 20 minutter.

Noe annet som er deilig er å koke opp vann med meieri og hakket hvitløk i, bare 2-3 cm i panna, og legg brokkoli oppi som bare damper i 2-3 minutter. Disse blir nydelige, og fortsatt med tyggemotstand;) Jeg syntes brokkolien ble for myk i gratengen..Men det er min smak...















mandag 25. mars 2013

Smuldrepai med blåbær


Det er lov å kose seg i blant! =)

150g siktet speltmel
150g sukker
150 g smeltet smør

Blandes

blåbær
1pk vaniljekrem







Ha en pk Piano vaniljekrem i paiformen (/en ildfast form), strø over  rips/jordbær/bringebær/blåbær eller hva man måtte ønske.  Og 2 ss sukker over der igjen.
Strø deretter over smuldredeig før den settes i ovnen på 200 grader i 15-20 min.






NYT! 

søndag 24. mars 2013

Fordeler med speltmel

Ekspertene strides om spelt, og mange mener spelt er oppskrytt. Det stemmer nok til en viss grad, men for mennesker med hveteintoleranse er dette et supert alternativ. Spelt er ikke et alternativ for de med cøliaki, fordi det inneholder gluten.

Fordelene:
- Lav glykemisk index (GI), som gjør blodsukkeret med stabilt enn når man spiser vanlig hvete.
- Spelt har 4 ganger mer vitaminer og mineraler, og mer fiber enn hvete.
- Spelt er lettere å fordøye, fordi det løser seg lettere opp i vann. Dette kan også bedre tilstanden for de med kroniske luftveisplager som skyldes intoleranse mot hvete.
- Spelt inneholder mer proteiner enn hvete.


Spelt hever dårligere enn hvete, og det er lurt å tilsette litt appelsinjuice i deigen fordi det inneholder syre som gir bedre hold i deigen.
Fordi speltmel suger til deg mer væske enn vanlig hvetemel, må det tilsettes mer væske i deigen enn vanlig, men ellers kan man bytte ut hvetemelet med spelt i oppskrifter man han.








KILDER: www.familieoghelse.no, www.brødogkorn.no, 

Grove speltrundstykker

God morgen!
Idag ble det baking av spelt rundstykker.

Disse er gode og fryse også, og varme opp igjen i komfyren når man trenger de.
Jeg har laget 38 stykk idag av denne oppskrifta.

Ingredienser:
750g sammalt spelt
750g siktet spelt (dette kan du regulere selv alt etter hvor grove man ønsker de).
1 pk tørrgjær
1 ts salt
1/2 liter ekstra lett melk (lunken, ca 37 grader)
1/2 liter lunkent vann
en desj appelsinjuice (gjør at deigen hever bedre, og bakverket får bedre hold i)
70 g mykt smør (Jeg bruker romtemperert Melange)



Ingrediensene blandes sammen, jeg blander det tørre først, så tilsetter jeg melk og vann til deigen slipper bollen. Smøret blandes i litt og litt til slutt. Heves i ca 1 time.




Når hevingen er ferdig tar jeg en spiseskje deig som jeg ruller til små boller i hendene mine, uten å kna de på benken. Jo mindre man jobber med deien, jo luftigere vil rundstykkene bli. Dette ble 38 rundstykker denne gangen.

Etterhev ca 15 minutter. Jeg pleier å sette på ovnen når jeg har rullet ut alle rundstykkene, og da har første brettet hevet i ca 15 minutter før ovnen blir oppvarmet og jeg har ryddet vekk utstyret.



Stekes på 200 grader midt i ovnen i 10 minutter. Må ikke stekes for lenge fordi de kan bli tørre.

lørdag 23. mars 2013

Hjemmelaget speltpizza

Lørdagspizza!
Idag ble det pizza til kveldskos. Det ble en enkel barnevennlig en denne gangen. Når jeg skriver barnevennlig er det ikke fordi barna mine ikke liker mye spennende, men hvis vi tar alt på om gangen sitter de bare å pirker og lurer på hva det er for noe. Idag tok vi det vi hadde i kjøleskapet, og det var kjøttdeig og mais;)

Speltbunn:
6-700g siktet speltmel
1 pk tørrgjær
3-4 dl lunkent vann
4-5 ss olje (idag brukte jeg en chiliolje fra Oliviers, som spicet opp litt, men i en såpass stor deig blir det ikke for sterkt til ungene)
2 ts salt





Dette blandes sammen og står til heving ca 45 min-1 time (ikke nødvendig at det står så lenge, men bunnen blir ekstra god og luftig).

Fyll velger du selv. Idag hadde vi Peppes pizzasaus (Som jeg også smør langs kantene), 400 g stekt kjøttdeig, en halv løk hakket i biter, mais og revet Jarlsberg på toppen. Det er godt å bytte ut halvparten av osten med Mozarella. På toppen kjøpte vi Peppes rømmedressing.

Tips til fyll: Paprika, biffstrimler, tomat, champignon, salami/peperoni, kylling, ananas, ruccola som tas på etter at pizzaen er stekt.

Pizzaen stekes på 200 grader i ca 15 minutter, til kantene og osten er gyldne.

ENJOY!



fredag 22. mars 2013

Lasagne uten pasta

Denne oppskriften fikk jeg av Caroline som jeg jobbet sammen med tidligere. Jeg har endret litt på denne også, fordi jeg syntes det ble for mye cottage cheese i, og samme med squashen.

2 bokser hakkede tomater
1 pk kjøttdeig (4-500g)
1 squash
1 boks cottage cheese
1 rødløk
4 vårløk
4 fedd hvitløk
revet hvitost
Krydder (oregano, timian, basilikum, salt og pepper

Jeg skjærer squashen i skiver med en ostehøvel og legger de utover et stekebrett i ovnen slik at de tørker litt..(har ikke helt fått til dette, men det funker å steke dem litt iallefall).
Stek kjøttdeigen, deretter tilsettes tomatene, og finhakket rødløk, vårløk og hvitløk. Ha i krydderet og salt og pepper. La det putre litt til det tykner (hvis ikke blir det veldig mye væske i lasagnen! )
Fordel lagvis i gryta kjøttdeig, cottage cheese og squash. ost på toppen til slutt.. Det hender jeg tar et lte lag ost i midten av gryta også, bare fordi det er så godt;)
Settes i oven på 200 grader til osten er smeltet og blitt gylden.

Bon appetitt!

Bilde kommer neste gang vi har lasagne til middag;)

torsdag 21. mars 2013

Chili con carne




Denne boka var jeg og fikk låne på biblioteket i uka. Jeg hadde blitt tipset om at denne inneholdt en del hvetefritt som også inneholder mye protein. Midt i blinken, siden vi så smått har prøvd å få inn en livsstil som inneholder trening. Tør ikke si at "vi trener", for timeplanen er regelrett full til en hver tid, men vi prøver å prioritere litt egentid med trening:) Viktig for kropp og sjel! ;)

Denne oppskriften her fristet meg umiddelbart da jeg bladde gjennom boka (som mye annet! ), så denne ble prøvd ut i vår versjon samme dag jeg var og lånte den. 

Nydelig, og ikke altfor sterk heller.. (men pøs på med chili om du vil ha mer futt)

Til 4 posjoner (2 voksne og 2 barn med variabel matlyst.....)

4-500 g karbonadedeig
1 boks kidneybønner
2 boks hakkede tomater, vi brukte disse i papp fra Eldorado.
1/2 chili
1 rødløk
3 gulrøtter
1-2 hvitløksfedd
Krydder (chilipulver, spisskummen, paprika, karri, salt og pepper)

Steik kjøttdeiga med rødløk, chili, hvitløk, og krydder, Tilsett revet gulrøtter, bønner og hakkede tomater. La det putre i 5-10 minutt.

På an igjen...


Jeg har kommet frem til at jeg skal ta opp igjen denne bloggen, fordi jeg hele tiden finner oppskrifter på nett, eller i bøker, som jeg sliter med å finne igjen. Kanskje mest på grunn av en dårlig organisert oppskriftshylle her i heimen, men også fordi jeg glemmer å lagre sider når jeg finner noe på nett.

Vi har også funnet ut at minsten sannsynligvis har hvete-intoleranse. Og dermed må måltider planlegges på en litt annen måte enn tidligere. Mange av de bloggene jeg har funnet uten hvete, er også sukkerfrie og har mange fancy (og sikkert gode...og dyre...) ingredienser. Så litt av målet mitt er å samle hvetefrie oppskrifter også, som jeg finner eller prøver meg ut på.
Jeg er for tiden student, så matbudsjettet er ikke akkurat sånn superstort, så det vil nok bli en del rimelige alternativer, og sikkert også raske, men sunne, som passer i en travel hverdag:)

Denne bloggen vil rett og slett bli et sted der jeg samler det jeg finner som faller i smak hos oss i familien.