Ekspertene strides om spelt, og mange mener spelt er oppskrytt. Det stemmer nok til en viss grad, men for mennesker med hveteintoleranse er dette et supert alternativ. Spelt er ikke et alternativ for de med cøliaki, fordi det inneholder gluten.
Fordelene:
- Lav glykemisk index (GI), som gjør blodsukkeret med stabilt enn når man spiser vanlig hvete.
- Spelt har 4 ganger mer vitaminer og mineraler, og mer fiber enn hvete.
- Spelt er lettere å fordøye, fordi det løser seg lettere opp i vann. Dette kan også bedre tilstanden for de med kroniske luftveisplager som skyldes intoleranse mot hvete.
- Spelt inneholder mer proteiner enn hvete.
Spelt hever dårligere enn hvete, og det er lurt å tilsette litt appelsinjuice i deigen fordi det inneholder syre som gir bedre hold i deigen.
Fordi speltmel suger til deg mer væske enn vanlig hvetemel, må det tilsettes mer væske i deigen enn vanlig, men ellers kan man bytte ut hvetemelet med spelt i oppskrifter man han.
KILDER: www.familieoghelse.no, www.brødogkorn.no,
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar