Selv om mange reagerer på hvete eller gluten, trenger de ikke ha cøliaki. Forskere har funnet to undergrupper som reagerer på hvete.
Forekomst av cøliaki anses å være på 1/100, men flere enn dette angir at de er overfølsomme for hvete. Symptomene er like de som finnes ved cøliaki, men gir ikke utslag på tester for cøliaki. Det mangler tester for denne tilstanden.
Oftest får pasientene beskjed om at de har irritabel tarm. i studen var det med 920 mennesker som hadde denne tilstanden, irritabel tarm.
I studien som ble gjort viste det seg at 1/3 av deltakerne ikke hadde irritabel tarm, men var overfølsomme for hvete.
Studien ble gjort ved placebotesting der de ble servert mat de ikke visste inneholdt hvete eller ikke i en periode fra 2001-2011. En tidkrevende, men god metode for å finne ut dette.
Blant gruppen var noen intolerante mot hvete, mens noen var intolerante både mot hvete og gluten.
Pasienter med kun overfølsomhet for hvete ble karakterisert av kliniske kjennetegn som er veldig like de man finner hos pasienter med cøliaki.
Pasienter som var overfølsomme overfor flere typer mat, hadde kliniske kjennetegn som var mer like de vi finner hos pasienter med allergi.
Kilde: www.nhi.no
Hveteintoleranse:
- Kroppen har problemer med å fordøye hvete.
- symptomer som oppblåsthet, hodepine og leddsmerter.
- hveteintoleranse er en kjemisk reaksjon, mens hveteallergi er en autoimmun reaksjon(en allergisk reaksjon).
- kan fortsatt spise rug, bygg og spelt.
- skyldes trolig mangel på enzymer som er nødvendig for å fordøye hvete.
Kilde: www.brodogkorn.no
De som har hveteintoleranse er allergiske mot proteinene i hvete. I mange av de glutenfrie ferdigproduktene er det hvetestivelse, som de med cøliaki tåler. De med hveteintoleranse tåler ikke hvetestivelse. Dette er da den store forskjellen på cøliaki og hveteintoleranse som vi tror minstemann har.
Fant også dette fra www.naaf.no
Hva kan en hveteallergiker spise?
Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete.
Korntyper som mais, ris, bokhvete og hirse er gode erstatningsprodukter. Mange tåler også havre. Hvetefritt og glutenfritt kosthold vil i praksis være nokså likt.
Glutenfrie produkter, som melblandinger, pasta, kjeks, knekkebrød og frokostblandinger kan brukes. Noen av disse inneholder hvetestivelse, men her er mengden av hveteprotein så liten at de fleste hveteallergikere tåler det.
Velassorterte dagligvarebutikker har glutenfrie produkter, og det samme gjelder for en del helsekostforretninger. Mange hveteallergikere baker brød selv, men det er også enkelte bakere som selger egnede glutenfrie varer. De lokale cøliakiforeningene har oversikt over aktuelle bakere.
Siden hvete brukes i mange sammensatte matvarer, er det viktig å lese ingredienslistene nøye!
E420 er en naturlig sukkeralkohol produsert av glukose (dextrose), basert på mais eller hvete.
Det står mye nyttig under matallergi på www.naaf.no sine sider om noen vil lese mer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar